X
A A A A A
-A A A+

Bērnu slimnīcas “miera osta” – Vecāku māja – projekta ietvaros pilnveidojusi ģimenēm sniegto atbalstu

“Kā pie mammas azotē” – tā Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājā valdošo atmosfēru raksturo vairākas ģimenes, kuras radušas mājā ne vien guļvietu, bet arī cilvēcīgu atbalstu un palīdzību grūtā brīdī, kad bērns ārstējas slimnīcā. Gadu ilgušā projektā, kas noslēdzās septembra beigās, Vecāku māja saņēmusi papildu atbalstu un iespējas pilnveidoties, lai tagad sniegtu vēl ilgtspējīgāku un profesionālāku atbalstu ģimenēm, kuras nonākušas Bērnu slimnīcā.

Vecāku māja, kas darbojas Bērnu slimnīcas fonda paspārnē, jau kopš 2011. gada Bērnu slimnīcas novietnes “Torņakalns” teritorijā sniedz atbalstu ģimenēm, kuru bērni ārstējas slimnīcā – nodrošinot gan naktsmājas, gan praktisku un psiholoģisku atbalstu liela satraukuma un emocionālu pārdzīvojumu laikā. 13 darbības gadu laikā palīdzēts vairāk nekā astoņiem tūkstošiem ģimeņu. Lai nodrošinātu Vecāku mājas ilgtspējīgu darbību un ģimenēm vēl draudzīgu vidi, no 2023. gada 1. oktobra līdz 2024. gada 30. septembrim Bērnu slimnīcas fonds īstenoja Sabiedrības integrācijas fonda finansētu projektu "Ģimenēm draudzīga vide Bērnu slimnīcas Vecāku mājā (III posms)".

Projekta rezultātā uzlabotas un realizētas dažādas gan individuālu, gan kolektīvu ziedojumu piesaistes aktivitātes Vecāku mājas darbības nodrošināšanai. Lai Vecāku māja varētu turpināt pastāvēt ne vien kā naktsmājas, bet arī emocionāla, psiholoģiska un gluži vienkārši cilvēcīga atbalsta punkts, tika pilnveidotas arī brīvprātīgo un algoto darbinieku prasmes un zināšanas. Netieši stiprinot gan Vecāku mājas finansiālo, gan cilvēkresursu kapacitāti, projekts palīdzējis nodrošināt Bērnu slimnīcas pacientu ģimenēm draudzīgu vidi un profesionālu atbalstu.

“Pēc nelaimes gadījuma mūsu meitiņa nokļuva reanimācijā, ārsti sacīja, ka ārstēšanās būs ļoti ilga, bet mēs tobrīd mitinājāmies Ventspilī. Kad nodaļas vadītāja teica, lai nesteidzamies nekur, jo slimnīcā pieejama Vecāku māja, mēs nodomājām, ka te būs tādas kā kopmītnes, kur visi vecāki guļ vienā istabā. Taču, kad te nonācām, pirmais, ko ievērojām, bija šeit valdošais miers. Es šo saucu par miera ostu. Turklāt tas, ka jebkurā brīdī varam aizskriet tepat blakus pie bērna, mums ļoti palīdz. Atnākot te pēc slimnīcas rutīnas, var kārtīgi izelpot. Šeit es jūtos kā pie mammas azotē. Īpaši gribētos pateikt paldies šīs mājas darbiniekiem – viņi ir mūsu, vecāku eņģeļi. Viņi parūpējas, lai tev nav jādomā, vai tu esi izņēmis no veļasmašīnas drēbes, un visu tik skaisti saloka. Apjautājas, kā pagājusi tava diena un kā klājas bērniņam. Viņi ir ar tevi kopā grūtībās un priecājas, kad sāk iet uz labo pusi. Kad uzzinājām, ka to uztur galvenokārt no ziedojumiem, mums ar vīru mutes palika vaļā,” savā pieredzē par Vecāku mājas sniegto atbalstu dalās māmiņa, kuras ģimene Vecāku mājā šogad uzturējās jau otro reizi.

Projekta ietvaros, papildus administratīvajiem uzdevumiem, tika finansiāli atbalstītas šādas aktivitātes:

  • Vecāku mājas darbības popularizēšana, sociālajos tīklos un medijos informējot sabiedrību par tās piedāvātajām iespējām ģimenēm ar bērniem;
  • Atvērto durvju dienas pasākums Bērnu slimnīcas darbiniekiem, lai uzlabotu slimnīcas personāla zināšanas par Vecāku mājas sniegtajiem pakalpojumiem un aicinātu informēt par tiem pacientu ģimenes;
  • Divi Vecāku mājas algoto un brīvprātīgo darbinieku saliedēšanās pasākumi, tostarp Starptautiskajā Brīvprātīgo darbinieku dienā decembrī;
  • Vecāku mājas informācijas aktualizēšana (apkopošana/papildināšana) statistikai un atsauksmēm;
  • Ziedojumu piesaistes aktivitātes (vēstules uzņēmumiem un organizācijām, visas sabiedrības uzrunāšana caur Bērnu slimnīcas fonda un Vecāku mājas sociālo tīklu kontiem, kā arī vecāku stāstu jeb iedvesmas stāstu publikācijas);
  • Apmācības divu semināru ciklā Vecāku mājas darbiniekiem un brīvprātīgajiem;
  • Vecāku mājas darbinieku darbs, koordinējot brīvprātīgo darbu, praktiskās apmācības u.c. aktivitātes).

Veiktās aktivitātes veicinājušas atbalstu ģimenēm, sniegušas administratīvo atbalstu BSF Vecāku mājas pamatdarbības nodrošināšanai un pilnveidojušas darbinieku un brīvprātīgo darbu. Atbalsts ģimenēm un brīvprātīgajiem darbiniekiem plašākā mērogā sekmējis arī saliedētas sabiedrības veidošanos, kurā ir augsts sabiedrības locekļu līdzdalības un sadarbības līmenis – veicinot ģimeņu atbalsta jautājumu risināšanu Latvijā.

Projekts tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par visu projekta ietvaros gatavoto materiālu saturu atbild Bērnu slimnīcas fonds.

#ĢimeneiDraudzīgi #SIFAtbalstaĢimenes #VecākuMāja #TuvumsDziedē

 

Atpakaļ